Ouders kunnen helpen bij studiekeuze

Ouders kunnen helpen bij studiekeuze

Ouders kunnen helpen bij studiekeuze

Studiekeuze is belangrijk. Daar is iedereen het over eens.
Ook weten we allemaal dat het een pittig proces kan zijn en iets waar je tijdig aan moet beginnen. Niets nieuws. Wel nieuw is wie welke rol speelt in dat proces van studiekeuze maken.

De rol van de Ouder

Dat is wel het belangrijkste woord geworden in studiekeuze.
U als ouder kunt uw kind ondersteunen bij het maken van een studiekeuze.
Het proces is ingewikkeld. De jongere is erbij gebaat dat er structuur komt in dat proces.
Wat doen we eerst, wat komt daarna? Welke stappen zet ik wanneer? En wie ben ik nu eigenlijk?

Stappen

In het voorbereidende examenjaar wordt het proces opgestart. Uw kind gaat zich oriënteren op studies door open dagen te bezoeken. De open dagen agenda is te vinden op www.studiekeuze123.nl
Ook vindt u daar een lijstje met handige vragen.

Uw bijdrage aan de open dag

U kunt uw kind stimuleren om eens te zoeken op internet. Kijken bij studies die leuk lijken. Dat kan op de website van een hogeschool of een universiteit.
Heeft uw kind nog geen idee? Kijk dan eens bij www.studiekeuze123.nl en maak een selectie via het menu, links. Daar komen misschien ideeën uit.

Vervolgens kiezen jullie gezamenlijk de data voor de open dagen, want jullie als ouder(s) gaan mee. U kijkt even mee, zodat uw kind zich ook écht inschrijft voor die open dag én voor een of meer presentaties.

Tijdens de open dag

Volg de interesse van uw kind, kijk mee. Probeer vragen te bedenken die uw kind zou willen stellen (gebruik dat handige lijstje). Vraag wat uw kind ervan vindt. Leuk, niet leuk, waarom wel/niet. Leg uw kind niet uit waarom u het leuk vindt….
Eerste indrukken zijn belangrijk, leg het vast op uw vragenlijstje.

Bezoek een presentatie, zodat de inhoud en opbouw van de studie duidelijk wordt.
De informatiemarkt is interessant, een presentatie is beter.

Volgende stap

Na open dagen volgen gesprekken thuis. Bespreek zo nu en dan eens wat uw kind tot nu toe ervaren heeft. Maak het luchtig en maak het bepreekbaar op ‘tussendoor momentjes’.
Vraag of uw kind toe is aan een verdieping op enkele studies. Als dat zo is, volgt het zoeken en inschrijven van een meeloopdag of een proefstudeerdag.
Ook daar mogen er meerdere van bezocht worden, vaak onder schooltijd. Vraag dat aan de decaan.

Gespreksstof

Jullie gesprekken gaan over uw kind en zijn/haar keuze. Dus eigenlijk over wie is hij of zij en welke eigenschappen heeft hij of zij? En waar is hij/zij goed in? Kunnen jullie daarover in gesprek raken? Hiermee helpt u uw kind heel goed. Een helder zelfbeeld is belangrijk bij een keuze voor een passende studie. Stel open vragen en vraag naar hoe hij/zij het vindt. U helpt door te bevestigen en een beetje op weg te helpen, ‘ik vind dat je daar heel goed in bent’. Steeds een stukje verder bouwen aan dat zelfbeeld.
Pas als dat zelfbeeld helder is, volgt een logische keuze van studie. Alle ervaringen helpen om scherper te formuleren hoe uw kind in elkaar zit. Dus ook de negatieve ervaringen op een open dag. Waarom was iets niet leuk? Dat zegt veel over uw kind.

Valkuilen

Soms worden er te snel conclusies getrokken. Soms is de opleidingspresentatie rommelig of was de spreker niet zo goed. Dat zegt niets over de inhoud van de opleiding.
Als de omgeving druk is en daardoor leidt tot concentratieverlies, is het misschien beter om een aparte afspraak te maken bij een studievoorlichter (te vinden op de website). Of juist toch die kleinere meeloopdag te doen, om daardoor een beter beeld te krijgen.
En het tegenovergestelde is ook waar: het wordt vaak leuker gemaakt dan realistisch is.

De ouder is onmisbaar

Uit onderzoek is gebleken dat de ouder als de belangrijkste gesprekspartner gezien wordt bij studiekeuze. U kent uw kind, uw kind vertrouwt u en uw oordeel. Dat zijn belangrijke waarden.
Intrinsiek vormt u de ‘belangenbehartiger’ van uw kind – het geweten.
Extrinsiek bent u de regelaar en organisator voor uw kind – de structuur.

En komt u er toch niet helemaal uit?

Vraag hulp bij uw studiekeuzecoach!

delen