Loopbaanbegeleiding & coaching van Bite Coaching
824
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-824,cookies-not-set,_masterslider,_ms_version_3.9.10,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Teamontwikkeling

Teamontwikkeling

Soms loopt een medewerker tegen dingen aan die niet willen lukken in zijn of haar werkomgeving. Hoe komt dat toch? Het leidt tot frustratie tussen medewerkers. Er wordt gefocussed op personen – samenwerking tussen bepaalde mensen lukt niet. Hoe gaan we dat oplossen?

Als zaken niet lukken in relatie tot een ander, dan heeft dat met ‘de een én de ander’ te maken. Met de groep. Dat heeft z’n uitwerking in het werk, projecten lopen moeizaam. Vaak kijken we dan hoe en/of waar het anders moet in het project, de inhoud. Maar de oplossing ligt ergens anders, bij de mens.

Elke medewerker heeft namelijk een persoonlijkheidsprofiel met elk zijn of haar eigen motieven. Daar zijn we ons niet altijd van bewust. Mensen kennen elkaars profielen niet en weten niet van elkaar wat hen aanzet om ‘juist zo te doen’. Sommige motieven zullen overeenkomen en dat werkt lekker samen. Sommige motieven zullen elkaar niet versterken maar juist tegenwerken, waardoor men vervreemd raakt van elkaar. Wat gebeurt er dan in de samenwerking en in de verbinding? Hoe gaan mensen met elkaar om? Dan groeit het wantrouwen en de onvrede. Soms is het heel duidelijk en aanwijsbaar, maar soms is het alleen maar voelbaar en komen we er niet bij.

Maak dat eens helder in het team. Dat is een enorm interessant traject dat tot grote inzichten, acceptatie en samenwerking binnen teams kan leiden.

Teamleden krijgen begrip voor elkaars uitgangspunten en er ontstaat ruimte om daarover te spreken. Het betekent niet dat mensen gaan veranderen in hun motivatie; het betekent dat mensen begrip gaan krijgen voor de andere uitgangspunten en daarin een modus van samenwerking creëren. Soms kunnen hele kleine aanpassingen al leiden tot oplossing van struikelblokken.

Als de muizen samenspannen, verplaatsen ze samen een olifant.

De vloer op

In de workshop ‘De vloer op’ leren teamleden elkaar kennen middels een objectief beeld van elkaar. We werken in de vorm van een opstelling, waarbij we starten met het inzichtelijk maken van elkaars motieven. Door ‘op de vloer’ posities in te nemen, merken we welke effecten elkaars motieven hebben. Met deze manier van groepswerk, teambuilding, zijn al vele werkbare inzichten ontstaan. Juist om uit te gaan van elke individuele kracht die gezamenlijk het team bouwt, levert deze manier van werken veel tevredenheid op.

Speciaal voor management is de inzet van deze workshop zeer effectief.

De workshop is gebasseerd op het Reiss Motivation Profile. Meer weten over deze methode? Lees hier dan verder.

Samenvattend

Het opbouwen en ontwikkelen van samenwerking in teams, start met objectieve en heldere inzichten in jezelf én de ander.

Deze manier van werken aan je team is verrijkend, helpend en biedt zeer concrete tools op.

Merk jij dat het team behoefte heeft aan reflectie? Neem contact op.

Maak nu een afspraak om kennis te maken!